Che Guevara dræbt 50 år siden

Posted on: juni 13, 2017 Posted by: Moncler baby Comments: 0

Che Guevara dræbt 50 år siden

Che Guevara dræbt 50 år siden

I disse dage, som hans ansigt ser ud fra t-shirts, vægmalerier og kollegieværelse plakater rundt om i verden, kan det være nemt at tro, at Che Guevara eller, mere almindeligt, bare Che er mere en ide end en mand. Men han levede et menneskeligt liv, som som alle liv må, sluttede for 50 år siden, den 9. oktober 1967.

Che var vokset op i Argentina under diktaturet Juan Peron og havde ønsket at blive læge før kommunismens idealer, og revolutionen på Cuba udbrød sin fulde opmærksomhed i 1950’erne. Efter at han hjalp Fidel Castro til at komme til magten der, tjente han en række roller inden for det cubanske lederskab, før de to mænd havde, hvad TID ville kalde en doktrinær tvist i midten af ​​1960’erne. Che forlod øen og erklærede, at han havde opfyldt sin pligt over for den cubanske revolution, og at det var tid for ham at gå til hjælp af den årsag i jordens lande.

Men han fandt hurtigt, at revolutioner han opfordrede til i sydamerikanske nationer, ikke ville komme let. De, der havde magten, ville kæmpe hårdt for at bevare det, og mange bønder var ikke ivrige efter at vende sig til kommunistiske guerrillabevægelser som et alternativ. Og så i midten af ​​1967 fandt han sig jaget i Bolivia, som TIME rapporterede kort tid efter:

Quebrada del Yuro, dybt i den kvældende bolivianske jungle 75 miles nord for Camiri, er en stejl og smal kløft, der er dækket af tætte blade. Der, tidligt i sidste uge, splittede to selskaber af bolivianske Rangers i alt mere end 180 mænd i to kolonner og stilte stille en håndfuld guerrillas. Kort efter middag så tropperne deres mænd, og begge sider åbnede med deres rifler og automatiske våben ved et blødt, punktblokområde på 150 fod. Efter en lang kamp lå fire rangers og tre guerrillaer døde, og fire andre guerrillaer var blevet fanget.

En af fangerne var ikke almindelig guerilla. Han var Ernesto (Guevara, 39, den undvigende marxistiske brandbrand, guerillaekspert og tidligere næstkommandør til Fidel Castro, hvis navn var blevet en legende efter hans forsvinden fra Cuba 2 1/2 år siden. Siden dengang har meget af verden havde troet, at Che døde (måske endda i Castro-hænder), indtil hans nærværelse i Bolivia blev bekræftet for kort tid siden. Klædt i en støvet træthedstroppe, falmede grønne bukser og lette højhals sandaler, tog Che en kugle i venstre lår som han avancerede mod regeringsstyrkerne, en anden kugle slog hans M 1 halvautomatiske karabin lige ud af hans hænder. I Che rygsæk fandt Rangers en bog med titlen Essays on Contemporary Capitalism, flere koder, to krigsdagbøger, nogle meddelelser om støtte fra Castro en personlig notesbog. synes at læse en nylig notesbog indlæg i che stramt, skarp håndskrift, dette er ved at nå enden. i quebrada del yuro blev che lastet på en båre og transporteret fem miles til byen higueras. af hans fangst overvejede hærens ledere i La Paz, hovedstaden, hvad de skulle gøre med ham. Da Bolivia ikke har nogen dødsstraf, vil Che i værste fald kun gå i fængsel efter en lang støjende retssag, en propagandaskrig fra hele det kommunistiske blok og den trussel, som andre guerrillaer kan strejke ind i Bolivia og gøre årsag til ham. Næste dag kom ordrer ned til Higueras for at udføre Che. Han blev skudt to timer senere.

udførelse i Vallegrande i en alder af 39 kun forbedret Guevara mytiske statur, Ariel Dorfman bemærkede årtier senere, da han blev medtaget på TIME liste over de mest indflydelsesrige mennesker i det 20. århundrede. Kristus som en figur udlagt på en døds seng med sine uhyggelige øjne, der næsten skal åbne; de frygtløse sidste ord (kujon, du går kun til at dræbe en mand, som nogen opfandt eller rapporterede, den anonyme begravelse og de hakkede hænder, som om hans mordere frygtede ham mere, efter at han var død, end da han var i live: alt det er skældet i sindet og hukommelsen af ​​de vanskelige tider.